|  |  |

Jan van Goyenstraat 9 Waalwijk 1991, Binnenkomen
(in zijn oorspronkelijke kleurstelling)

Woonhuis en architecten-atelier ineen op een halfronde kavel.
Het simpele zadeldak bij de nok in twee-en gehakt met ertussen een spievormige entree met een tuinkamer/serre die uitkijkt op een groengebied.
De toegang tot woning en aterier via een voor-erf, gevormd door de halfrond geboven beton-facade.Waar beide voordeuren van huis en atelier op uitkomen.
De betonnen blok als afbakening van privee-gebied, maar ook als bankje en speelobject.
Govert Flinckstraat 12 Waalwijk, 1994 kleur bekennen


Op een (kwart) ronde kavel met mooi uitzicht over een plantsoen een rechte bouw plaatsen? Wel handig, zo'n recht dak. De halfronde zwarte wand onder de blauwe blok verbindt de carports achter huis met de hoofdentree, met het hoekraam dat uitziet op plantsoen.
Als centrum van de halfronde wand binnen een ronde zuil waarin keuken en badkamer zijn opgenomen. Deze woning is gerealiseerd in wat heden het "witte schimmel-tijdperk" genoemd wordt. Als aandenken hieraan blijkt de kalkzand-breuksteen door de tijd ook zijn grauwsluier te krijgen. (en de anthracite kalkzandsteen mooi te vervagen). De dieprode accenten in Trespa en aluminium draairamen als persoonlijke, blijvende keuze van de bewoners.
My home is my castle, betekent kleur bekennen
Woonhuis "Het Chinese Paradijs", 1993
 
De indeling en opbouw van deze woning voor dit Chinese gezin is geënt op het
woningschema, zoals de Feng Shui deze aangeeft. Dat wil zeggen , gespiegeld
aangezien in Nederland de zeewind uit het westen, en de koude landwind hier uit het oosten waait. Kleurschema weerspiegelt hier de directe voorkeur voor rood en zwart (met uitsluiting van kleur geel) van de opdrachtgever.
Maar ook de voor Chinezen zo belangrijke de gastenvleugel nabij de ontvangsthal is een prima opzet voor zelfredzaam generatiebestendig wonen.
Overigens is het huis na een recente verkoop geheel van kleur verschoten
Willem Marisstraat 5 Waalwijk, 2007, wonen naar de zon

Technisch gezien is deze verbouwing van een bungalow feitelijk een nieuwbouw geworden.
Het bij de noord-entree verlaagde dak geeft vanuit de woonkamer een schuin raam met doorkijk naar het noorden. De glazen zuidgevel geheel georiënteerd op de zonnige tuin. Geheel naar wens van de opdrachtgever. De gehandhaafde patio als "the place to be": weldadig buitenwonen. De verdiepingruimten van dit op de uiterste zuid-oost hoek van Waalwijk gelegen pand met weids uitzicht op het Hoefsven-park (noordzijde Drunense duinen).
Warm rood als de persoonlijke keuze van de opdrachtgever.
Kleinestraat 17 (geel) en 19 (rood) te Drunen 2009

De opgave een twee- onder een kap woningblok te realiseren op plek die binnen het beschermd staatbeeld valt. Met als te realiseren kwaliteit het (herstellen van) Langstraat-gevelbeeld met woningen schuin op de doorgaande Langstraat. De twee-onder -een-kap is dus geherformuleerd als twee woningen in een project, elk met een eigen karakter. Een ensemble van een woonhuis met ernaast de schuur. Voor de schuur was een voorbeeld aanwezig van een in 1965 gesloopte boerderij, de geboortewoning van beide opdrachtgevers.
De opdrachtgever als "vaste klant", want twintig jaar terug hadden we al een moderne bedrijfswoning aan de Tuinbouwweg voor hun gerealiseerd.

Kleinestraat 17 Drunen, 2009 met accenten vlechtwerk, potdekselen

Demer 48 Heusden "nieuwbouw" woonhuis 1989
Wonen aan de stadsgracht Demer in Heusden is eten van twee walletjes. Aan de ene kant het voordeel van het stadswonen, anderzijds het landelijke
uitzicht over de gracht. De woning zelf met het uiterlijk van een eeuwenoud
pandje, maar binnenin alle voordelen van nieuwbouw. Invoeging in de historische gevelwand, waarvan de monumentencommissie
inderdaad vond, dat het niet hun eigen keuze zou zijn, maar wel aanvaardbaar,
mits goed gedetailleerd (en ook zo uitgevoerd).
Dit ontwerp staat voor onze visie, dat een architect meerdere stijlvormen dient te beheersen. De eigenaar/bewoner woont er reeds meer dan 20 jaar, volgens zijn eigen zeggen naar volle tevredenheid, weldadig. |
|
|
|